ECOLOGICAL LIBRARY

Situated on a rural site in the area of Spata, the Ecological Library for children takes its spiral form from nature. Small and larger forms of spirals are all around us – in shells, snails, galaxies, cyclones, animal horns, spider webs, etc. The spiral has been used and celebrated both in arts and architecture from antiquity till our days. Its ascending shape creates an uplifting feeling which becomes the determining aesthetic factor of the library but is also evocative of the cumulative benefits of reading.

For the design of the Ecological Library, the spiral chosen is the “Archimedes spiral”. Its width remains the same between two consecutive turns. The spiral form serves the function of the library by: 
- urging the visitor/user to follow a circular route having as its central focal point the internal court/garden while at the same time allowing for free movement within the library, 
- securing the introversion necessary to a place of study,
- having open-plan spaces which strengthen the interaction between children and allow for group teaching.

The library includes separate spaces for different age groups. Also computer rooms, video rooms and the spiralling internal court which is aesthetically omnipresent from all areas of the building. 

The choice of materials -exposed concrete on both inside and outside- and the use of colours enhance the overall concept.

Design completed 2010
Design team
Architects Sgoutas Architects
Structural Engineers S.Rodis
MEP Consultants Tekem S.A.