PARGA CULTURAL CENTRE

The Kontos Cultural Centre in Parga, a city on the west coast of Greece, was designed to house permanent and temporary exhibition spaces, administration, archives and support facilities. The project also included an open-air amphitheatre as well as the landscaping of the site.

Of particular interest was the design of the open-air amphitheatre. It is carved into the sloping site, its form referring to classical amphitheatres such as in neighbouring Dodoni. The soft natural environment with its dense vegetation contrasts sharply with the steepness of the seating arrangement.

The untimely death of the donor, Nikos Kontos, did not, sadly, allow the building to be put to its intended use. It was utilised, instead, by local authorities to house some of their functions.

Project completed 1983
Design team
Architects Sgoutas Architects
Structural Engineers E.Antonoulas
MEP Consultants Tekem Ltd.